Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری آنلاین-زهرا کریمی: تهران در روزگار نه چندان دور باغ‌های بسیاری را در خود جای داده بود  اما در گذر زمان برج‌ها جای باغ‌ها را گرفتند تا موضوع فضای سبز شهر تهران به یک مسئله جدی تبدیل شود. در سال‌های اخیر شاهد هستیم که به همت مسئولان شهری برنامه‌های متعددی برای بهبود این وضعیت کلید خورده است. «عادل جلیلی» رئیس موسسه جنگل‌ها و مراتع کشور در گفتگو با همشهری از عوامل تهدید کننده فضای سبز تهران گفت و تأکید کرد که «حال اگر بخواهیم امتیازی به همه خدماتی که شهرداری تهران برای افزایش فضای سبز و نگهداشت آن ارائه داده است، بدهم نمره قابل قبولی خواهد بود چون این سازمان برای هر چه سبزتر شدن تهران اقدامات خوبی انجام داده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما برخی مناطق شهر تهران که در مرکز،  شمال و جنوب واقع شده‌اند فقر فضای سبز دارند. »


وضعیت فضای سبز در تهران نسبت به گذشته چه تفاوت‌هایی کرده است و بیشتر کدام مناطق را در معرض خطر و آسیب می‌بینید؟
 آنچه از مرور و تماشای تصاویر گذشته تهران درباره فضای سبز و وجود باغات دستگیرمان می‌شود این است که تهران در روزگاران نه چندان دور مملو از باغات و زمین‌های کشاورزی بوده اما به مرور با ساخت‌وسازهای متعدد، دیگر خبری از آن فرش گسترده سبز در تهران نیست. این آسیب را بیشتر در مناطق شمالی و مرکزی تهران می‌توان دید و چه بسا که پایتخت‌نشینان نسل امروز تصویری از تهران سرسبزگذشته به یاد نیاورند. با این حال اگر بخواهیم امتیازی به همه خدماتی که شهرداری تهران برای افزایش فضای سبز و نگهداشت آن ارائه داده است، بدهم نمره قابل قبولی خواهد بود چون این سازمان برای هر چه سبزتر شدن تهران اقدامات خوبی انجام داده است. اما برخی مناطق شهر تهران که در مرکز،  شمال و جنوب واقع شده‌اند فقر فضای سبز دارند. نکته حائز اهمیت در ایمن مورد، غافل نشدن از تهدیدهای انسانی و غیر انسانی درباره فضای سبز است.

به جز ساخت و ساز بی‌رویه در تهران که به حریم‌های سبز آسیب رسانده، چه موارد دیگری در این زمینه نقش دارند؟
 از دو تهدید تاثیرگذار در فضای‌سبز شهر تهران نباید غافل شد. نخستین تهدید مسئله کم‌آبی تهران و استفاده از گونه‌های گیاهی پر آب است و باز هم البته غالب شدن ساخت‌و سازها به جای باغات سبز را نمیتوان نادیده گرفت. در واقع باید این انتظار را از شهرداری داشته باشیم تا مدیریت آنها تهدیدی برای تهران نباشد. بارها این موضوع را گوشزد کرده‌ام اما همچنان در گوشه‌و کنار مشاهده می‌شود که برخی خلاف آن حرکت می‌کنند، به عنوان مثال به‌تازگی ساخت برج‌های بلند بیخ گوش باغ گیاه‌شناسی مطرح شده که این تیشه به ریشه سبز بودن تهران است.  

از طرفی مدیران شهری باید بدانند خاک و آب‌ و هوای فعلی تهران میزبان خوبی برای کاشت درختان با گونه‌های کاج و سرو است چون مصرف آبی‌شان کم است و می‌توان با کاشت انبوه‌شان، تهران همیشه سبزی داشته باشیم اما در سال‌های اخیر رویه جوری شده که کاشت درختان میوه غالب شده در حالی که معمولا این درختان آب زیادی مصرف می‌کنند. باید توجه داشت که تهران به لحاظ جغرافیایی دیگر بستر مناسبی برای کاشت درخت میوه نیست چون بارندگی در این منطقه بیش از ۲۵۰ میلیمتر نمی‌شود بنابراین درختانی که در این شهر کاشته می‌شوند نیاز مبرم به آب دارند.

بنابراین آن درختانی که در حاشیه رودخانه یا جوی آب کاشته شدند، ‌ وضعیت بهتری دارند؟
بله! آن درختان وضعیت بهتری دارند. اگر درختانی که در سمت مسیل‌ها و مسیر رودخانه‌ها کاشته شده‌اند را فاکتور بگیریم، آبیاری سایر درختان در قسمت‌های دیگر را باید جدی بگیریم و درخت‌هایی در تهران بکاریم که سازگاری بیشتری با آب‌و هوای این شهر داشته باشند. کاشت گونه‌های درختان مختلف بستگی به موقعیت جغرافیایی آن منطقه دارد. باید به این نکته مهم توجه داشته باشیم‌که پارک های محلی با پارک های جنگلی به لحاظ محیط زیست و نوع خاک با هم تفاوت دارند.

به‌تازگی مشاهده می‌شود که تهران در کاشت درختان بیشتر به کاشت درختان میوه روی آورده است، در پارک های جنگلی مثل بوستان جمشیدیه یا طالقانی گونه های مختلفی را در پوشش گیاهی مشاهده می‌کنیم اما پارک های امروز این تنوع را ندارد. آیا تهران این ظرفیت را برای کاشت میوه دارد؟  
برای روی آوردن به درختان میوه باید به مواردی خاص درباره آنها توجه داشته باشیم، آنکه درختان میوه عمر کوتاهی دارند، آلودگی هوا سبب بسیاری از آفت‌ها می‌شود و همچنین این درختان کوتاه قامت هستند و این مانع پارک خودرو یا تردد عابران در پیاده‌روها می‌شود. ممکن است برخی از شهروندان تمایل به کاشت تک درختانی در باغچه‌های شخصی منازلشان داشته باشند، اما معابر یا بوستان‌های شهر تهران مناسب کاشت درخت میوه نیستند. چنار عمری ۱۵۰ ساله و ارتفاعی بلند با تنه های تنومند دارد و برای شهرسازی مناسب است. متاسفانه کاشت درخت میوه در تهران باب شده و اگر تهران نیاز به کاشت درخت میوه دارد، چرا دست به تخریب باغات زده‌اند. این تناقض برخی از کارشناسان فضای سبز و شهرسازی را به فکر وا داشته است. خنده دار است که باغات را خشک و به جای آن برج سازی را رواج داده ایم مانند آنچه که در فضای سبز طبیعی درکه، دربند یا دارآباد رخ داده است، این نوع تفکر و تدبیر نه راهبردی است و نه علمی. متاسفانه لحظه‌ای به موضوعات فکر و به سرعت هم اجرایی می‌شود. افزایش سرانه فضای سبز تهران نسبت به ۲۰ سال گذشته خوب است اما هنوز هم سرانه جنگلی آن کم است که متوسط سرانه جهانی هم نیست و در سطح کم طبقه بندی می‌شود
 

کد خبر 662633 برچسب‌ها درختکاری فضای سبز پایتخت شهر

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: درختکاری فضای سبز پایتخت شهر کاشت درخت میوه داشته باشیم کاشت درختان درختان میوه فضای سبز شهر تهران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۴۶۹۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سرانه فضای‌ورزشی مهاباد ۳۵ سانتی‌مترمربع است

کیوان خوشبخت رئیس اداره ورزش و جوانان مهاباد امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه، گفت: فضا‌های‌ورزشی به ۲ بخش روباز و پوشیده تقسیم می‌شود و طبق قانون باید ۵۰ درصد از فضای ورزشی هر شهرستان توسط اداره ورش و جوانان و مابقی آن توسط سایر ارگان‌ها و نهاد‌های دیگر مانند آموزش و پرورش دانشگاه آزاد اسلامی و پیام نور احداث شود.

وی اضافه کرد: ارتقای سرانه فضای‌ورزشی تنها از عهده این اداره خارج است و باید سایر ارگان‌ها نیز در این خصوص اقدامات لازم را انجام دهند و اداره ورزش و جوانان تنها در اماکنی می‌تواند سرمایه‌گذاری کند که مالکیت آن در اختیار این اداره باشد.

رئیس اداره ورزش و جوانان مهاباد ادامه داد: در طرح تفصیلی جدید این شهر، ۲ فضای بزرگ در محله تپه هما و بلور پرستار به عنوان فضای ورزشی در نظر گرفته شده است که می‌تواند در ارتقای شاخص فضای‌ورزشی این شهرستان بسیار موثر باشد.

وی با اشاره به مصوبات سفر استاندار آذربایجان‌غربی به مهاباد نیز اظهار کرد: این سفر ۲ مصوبه ورزشی شامل احداث سالن چند منظوره و زمین چمن مصنوعی داشت که هر ۲ طرح در مرحله برگزاری مناقصه قرار دارند.

خوشبخت افزود: هم اکنون ۳ چمن مصنوعی در مناطق روستایی و در روستا‌های آزاد، حاجی آلی کند و کولتپه در دست احداث است و بیش از ۷ هزار مترمربع چمن مصنوعی برای روستا‌های برده‌رشان واقع در بخش مرکزی و روستا‌های شهر خلیفان تامین شده است.

رئیس اداره ورزش و جوانان مهاباد همچنین اضافه کرد: اعتبار خرید چمن‌مصنوعی از محل سه درصد درآمد‌های نفتی و قرارداد‌های بین وزارت ورزش و جوانان و وزارت نفت در راستای حمایت از مناطق محروم تامین شده است.

باشگاه خبرنگاران جوان مهاباد مهاباد

دیگر خبرها

  • توسعه نهالکاری در ۵۰ هکتار از تفرجگاه عینالی تبریز
  • عنکبوتی به نام رامبد جوان ! | همه نامگذاری های عجیب جانوران
  • نهال‌کاری در ۵۰ هکتار از اراضی تفرجگاه عینالی تبریز
  • ۶۰ هکتار به سرانه فضای سبز شهر سنندج افزوده می‌شود
  • کاشت بیش از ۳ هزار درختچه در بلوار آیت الله خامنه‌ای قزوین
  • سرانه فضای‌ورزشی مهاباد ۳۵ سانتی‌مترمربع است
  • افزایش سرانه فضای ورزشی در شرق تهران
  • هفت گونه گیاهی کهگیلویه و بویراحمد در خطر انقراض قرار دارند
  • خطر ۷ نوع آفت در کمین درختان تهران | نحوه مبارزه شهرداری با این خطرات
  • ضوابط صادراتی جدید محصولات جنگلی اعلام شد